Slováci stratili dvojgólový náskok, s Kanadou prehrali 3:6

29.12.2012 Celý región

Ufa 28. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali vo svojom druhom zápase v základnej B-skupine majstrovstiev sveta v ruskej Ufe s vysoko favorizovanou Kanadou 3:6, hoci ešte v polovici duelu viedli dvojgólovým rozdielom.

Slováci mali výborný vstup do zápasu a gólmi Marka Daňa a Tomáša Mikúša vyhrali úvodné dejstvo 2:0. Ešte v 31. minúte po ďalšom presnom zásahu Daňa viedli senzačne 3:1, ale zámorskí reprezentanti už v druhej tretine otočili skóre vo svoj prospech a do konca duelu náskok ešte zveľadili.

Od 27. minúty hral slovenský tím bez obrancu Patrika Lužu, ktorého po tvrdom ataku Anthonyho Camaru museli otraseného a so zafixovanou krčnou chrbticou odviezť do nemocnice. Kanaďania doplatili na prehnanú tvrdosť dvoma vylúčeniami na 5 minút a do konca zápasu.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša sa najbližšie stretnú v nedeľu 30. decembra o 15.00 SEČ v dôležitom súboji s Nemeckom.

Mladí Slováci mali skvelý vstup do zápasu, keď sa už po 173 sekundách ujali vedenia - najúdernejšia formácia vybojovala puk v útočnom pásme, Mikúšovu strelu bekhendom gólman Subban neudržal a Daňo ju zblízka pretlačil do siete. Vzápätí mali Kanaďania možnosť presilovej hry, ale proti obetavo hrajúcej defenzíve si ani nevypracovali gólovú príležitosť. V 8. minúte sa ocitol v ďalšej šanci Daňo a v početnej výhode Slovákov o minútu neskôr pálil od modrej nebezpečne Čerešňák. Dej hry mal prekvapujúci obraz a výrazný favorit prehrával v polovici prvej časti na strely už 2:8. Zámorský stroj pomohol na chvíľu naštartovať zbytočným faulom v útočnom pásme Rapáč a Scheifele to takmer potrestal, ale Slováci prežili bez ujmy aj druhé oslabenie. V 14. minúte Lipon za bránkou tvrdo atakoval Mikúša, rozhodcovia ho poslali do šatne a v päťminútovej presilovke Mikúš presne trafil pod hornú žŕdku na 2:0.

Podľa očakávania odštartovali Kanaďania druhú tretinu tlakom a presadili sa už v 23. minúte, keď Strome dostal v pásme príliš veľa voľného priestoru a presnou strelou k pravej žrdi prvýkrát prekonal brankára Nagya. Odpovedať mohol Mikúš, ale v dobrej šanci bránku netrafil a rovnako pochodil aj Kanaďan Rattie v nájazde na slovenského gólmana. Prehnaná tvrdosť Kanaďanov si vyžiadala svoju daň v 27. minúte - Camara nepekne ramenom do tváre zvalcoval obrancu Lužu, ktorý zostal otrasený ležať na ľade a so zafixovaným krkom ho museli vyniesť na nosidlách. Onedlho fauloval aj Strome a presilovku piatich proti trom Slováci využili, keď Daňo z uhla prestrelil betóny brankára. V polovici duelu tak outsider vyhrával dvojgólovým rozdielom, ale záver druhej časti bol úplne v réžii "javorového listu". V priebehu necelých ôsmich minút Kanaďania najmä vďaka vylúčeniam súpera otočili na 4:3, pretože najskôr Rielly využil prevahu o dvoch hráčov a v 36. minúte Rattie aj klasickú presilovku. Obrat v skóre zavŕšil 59 sekúnd pred druhou sirénou tečovanou strelou Scheifele.

V úvode tretej tretiny mohol vyrovnať Daňo, po peknom uvoľnení ale jeho presnú strelu vytesnil gólman Subban mimo bránku, Rozbehnutí Kanaďania už nedopustili drámu a za sedem minút záverečnej časti už viedli 6:3. Najskôr sa Nugent-Hopkins pohral s pukom pred slovenskou bránkou a s prehľadom ho poslal do siete, o chvíľu definitívne zobral nádej Slovákom na bodový zisk Strome, keď využil zlé striedanie súpera. Favorit potom bez ujmy prežil aj dve oslabenia pri vylúčeniach Stromeho i Ritchieho a tak si podľa očakávania pripísal na konto svoje druhé víťazstvo na šampionáte.

Kanada - Slovensko 6:3 (0:2, 4:1, 2:0)
Góly: 23. Strome (Drouin, Rielly), 32. Rielly (Scheifele, Nugent-Hopkins), 36. Rattie (Ouellet, Rielly), 40. Scheifele (Ouellet, Reinhart), 44. Nugent-Hopkins (Huberdeau), 48. Strome (Wotherspoon) - 3. Daňo (Matis, Mikúš), 16. Mikúš (Reway, Daňo), 31. Daňo (Bagin).
Rozhodovali: Hodek (ČR), Levonen (Fín.) - Haster (Švéd.), Jucers (Lot.)
vylúčení: 4:5, navyše Lipon, Camara (obaja Kan.) 5+DKZ
presilovky: 2:2
oslabenia: 0:0.

Kanada: Subban - Harrington, Hamilton, Ouellet, Reinhart, Rielly, Wotherspoon, Murphy - Nugent-Hopkins, Huberdeau, Scheifele - Strome, Ritchie, Drouin - Lipon, Danault, McNeill - Rattie, Camara, MacKinnon
SR: Nagy - Čerešňák, Nechala, Rusina, Bagin, Luža, Korím, Bajaník, Búri - Mikúš, Daňo, Matis - R. Mráz, Bíreš, B. Mráz - Kolena, Reway, Uhrík - Hudec, Fujerik, Rapáč

Tabuľka B-skupiny:
1. Kanada 2 2 0 0 0 15:6 6
2. Rusko 2 1 1 0 0 5:3 5
3. USA 2 1 0 0 1 9:2 3
4. SLOVENSKO 2 0 0 1 1 5:9 1
5. Nemecko 2 0 0 0 2 3:17 0

Ernest Bokroš, tréner SR 20 (zdroj: SZĽH): "Prehra nás samozrejme mrzí, najmä po tom, ako dobre sme mali stretnutie rozohrané. Dovolím si tvrdiť, že pri hre piatich proti piatim sme boli Kanaďanom viac ako vyrovnaným súperom. Naša hra mladým Kanaďanom evidentne nesedela a snažili sa provokovať, viaceré súboje dohrávali za hranicou pravidiel, na čo doplatil Patrik Luža, ktorého museli po nešetrnom faule previezť na vyšetrenie do nemocnice. O výsledku rozhodla naša nedisciplinovanosť v závere druhej tretiny, keď sme zbytočnými faulami darovali súperovi presilovky a umožnili sme vyrovnať a následne streliť vedúci gól. Proti silnej Kanade, v ktorej zostave je veľa šikovných hráčov, viacerí so skúsenosťami z NHL, sa hrá veľmi ťažko v oslabení. Ak by sme záver prostrednej časti 'ustáli', Kanaďania by to v záverečnej tretine mali oveľa ťažšie. Aj keď sme obe stretnutia na šampionáte prehrali, naša hra mala tvár a to musíme preniesť aj do nedeľňajšieho zápasu proti Nemecku. Máme jeden deň voľna, ktorý využijeme na zodpovednú prípravu, lebo predpokladám, že aj Nemci sa dnes už budú psychicky pripravovať na zápas s nami – pre obe družstvá to môže byť existenčné stretnutie na šampionáte."
 

Vyberte región